Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz marketing jellegű cookie-kat engedélyezhet, amivel elfogadja az Adatkezelési tájékoztató-ban foglaltakat.
INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁS: 17.000 FT-TÓL! Részletekért kattints ide!
Kategóriák / Termékek

Miért akkora baj, ha bolhás?

2023. 01. 20. 22:22:09

A külső paraziták nemcsak kellemetlenek, hanem veszélyesek is a kedvenceink számára. A bolhacsípés allergiás bőrgyulladást okozhat, kullancsok terjesztik a babeizózist és a Lyme kórt, a szúnyogok pedig a szívférgességet. Ezért feltétlenül indokolt a rendszeresen ismételt kezelés.

Milyen gyógyszerformák közül választhatok?

  • Bolhairtó nyakörvek: A nyakörvekből a hatóanyag elnyújtottan, hónapok alatt szabadul fel, és lassan oszlik szét az állat testfelületén. A külső paraziták elleni ölő és riasztó hatás 1-2 nap alatt épül fel, és utána 4-8 hónapon át fennmarad. Ügyeljünk a megfelelő felhelyezésre – a lötyögő nyakörv nem sokat ér.
    Vásárláskor számoljunk azzal, hogy nem minden macska fogadja el a nyakörvet!
  • A rácsepegtető, „spot on” szereket a szőrzet széthajtása után közvetlenül az állat bőrére kell juttatni. A szőrre öntött oldat lepereg, hatástalan. A spot on szerek hatástartama 4-12 hét között változik.
    Kölykök bolhairtására már 2 napos kortól spray formában adható a fipronil.
    Nyulak bolhái ellen az imidaklopr id hatóanyag (Advantage) választandó.

Az adott termék hatástartama eltérő a bolhákkal, a kullancs fajokkal illetve a szúnyogokkal szemben.

Fontos!

  • Macskákon kizárólag a számukra engedélyezett termékeket szabad alkalmazni, mert a többi mérgezést okozhat!
  • A készítmények (a fipronil spray kivételével) csak 8-10 hetes életkor, ill. 1 kg testtömeg felett adhatók.
  • Mindig a használati utasítás szerint használja a terméket!

Mi a különbség az állatorvosi vényhez kötött és a recept nélkül kapható bolha- és kullancsirtó gyógyszerek között?
Az új parazitaellenes gyógyszer hatóanyagok és kombinációk általában receptkötelesek és magasabb árfekvésűek, mert a terápiás előnyök mellett a szer egyediségét is meg kell fizetni. Később az áruk csökken, és a korábban vényköteles hatóanyagok egy része elérhetővé vény nélkül is, amennyiben a használat során összegyűlt gyógyszerbiztonsági adatok ezt lehetővé teszik. Ha vénynélküli bolhairtót használunk, nem kell az egészséges állattal néhány havonta felkeresni az állatorvost pusztán a receptért, ami az idő és anyagiak szempontjából is kedvezőbb.

Hogyan hatnak a bolha és kullancs elleni gyógyszerek?
Az itt kapható gyógyszerek a paraziták idegrendszerét szelektíven károsítják, a kezelt állatra ártalmatlanok. A paraziták többsége a vérszívást megelőzően, pusztán a szőrrel való érintkezéstől elpusztul, illetve vérszívás nélkül távozik az állatról a repellenes hatásnak köszönhetően.

Más csoportba tartoznak a kizárólag riasztó hatású Dolly termékek. Ezek csak a fertőzés megelőzésére használhatók, a bőrön tartózkodó bolhákat nem pusztítják el.
Ugyancsak eltérőek az ápolószerként regisztrált Dog Vital és Cat Vital termékek. Dimetikon hatóanyaguk a paraziták testére tapadva gátolja azok mozgását.


Te is tudsz olyan érdekességeket kisállatokról amit szivesen megosztanál másokkal? 
Ha igen, akkor küld el nekünk a hello@petito.hu e-mail címre, és megosztjuk itt bejegyzésként!


Hasznosnak találtad a bejegyzést?
Kérlek, hogy jelezd ezt Nekünk azzal, hogy itt a szöveg alatt rányomsz a "Tetszik" gombra!

Tartalomhoz tartozó címkék: Kutya Macska