Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz marketing jellegű cookie-kat engedélyezhet, amivel elfogadja az Adatkezelési tájékoztató-ban foglaltakat.
INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁS: 17.000 FT-TÓL! Részletekért kattints ide!
Kategóriák / Termékek

Miért kell különböző táp kölykök, felnőtt és ivartalanított állatoknak?

2023. 01. 20. 22:20:27

Az egyes állatok tápanyag igénye eltérő az életkortól, testmérettől és egészségi állapottól függően. A fiatal állatok gyorsan fejlődő szervezetének felépítéséhez több fehérje és energia szükséges, valamint fokozott figyelmet kell fordítanunk a vitamin és ásványi anyag kiegészítésre is – ezek a külön hozzáadott összetevők a jó tápokban benne vannak.

A kölykök kutyák (puppy) és macskák (kitten) számára általában 6 hónapos korig javasolt a kölyök tápok etetése, bár léteznek a 6-12 hónapos fiatalok számára kifejlesztett tápok is. Ezt követően térjünk át a felnőtt (adult) tápok etetésére. Idős állatok (senior) számára is készültek eledelek – ezek könnyebben emészthetők és jobban megfelelnek az idős állatok életkori sajátosságainak.

A felnőtt állatok energiaigénye alacsonyabb, könnyebben elhíznak, ezért számukra más összetételű tápokat fejlesztettek ki. Alapvető, hogy tartsuk be a tápon feltüntetett adagolási mennyiségeket – ne féljünk attól, hogy hiányt szenved a kedvencünk, ha „csak” annyit kap.

Amennyiben nem kívánjuk szaporítani a kedvencünket, javasolt az ivartalanítás. Sokan együttérzésből tiltakoznak a beavatkozás ellen, nem tudva, hogy ezzel a szuka életét teszik kockára. A nem vemhesült nőstényeknél mindig fennáll a pyometra (életveszélyes, gennyes méhgyulladás) veszélye a tüzelés után, a hímeknél pedig az agresszivitás és a kóborlás során keletkezett baleseteket csökkenthetjük a heréléssel.

Az ivartalanítás jelentős hormonális változást jelent az állat életében, a tápanyag igénye is megváltozik, még inkább hajlamosak a súlygyarapodásra - számukra fejlesztették ki a „sterilized / neutered” tápokat.

 


Te is tudsz olyan érdekességeket kisállatokról amit szivesen megosztanál másokkal? 
Ha igen, akkor küld el nekünk a hello@petito.hu e-mail címre, és megosztjuk itt bejegyzésként!


Hasznosnak találtad a bejegyzést?
Kérlek, hogy jelezd ezt Nekünk azzal, hogy itt a szöveg alatt rányomsz a "Tetszik" gombra!

Tartalomhoz tartozó címkék: Kutya Macska