Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz marketing jellegű cookie-kat engedélyezhet, amivel elfogadja az Adatkezelési tájékoztató-ban foglaltakat.
INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁS: 17.000 FT-TÓL! Részletekért kattints ide!
Kategóriák / Termékek

Miért ne adjuk a saját ételünket a kedvenceinknek?

2024. 02. 08. 00:00:00 Molnár Eszter

A négylábú családtagjaink sokkal jobb érzékekkel lettek megáldva, mint mi emberek, így nem meglepő, hogy a szaglásuk is lényegesen kifinomultabb a miénknél. Éppen ezért fordulhat elő, hogy minden alkalommal, mikor valamilyen zamatos falat kerül terítékre, a kutyánk vagy a macskánk ott is terem, és hatalmasra tágult pupillákkal, csillogó szemmel tekint ránk egy-egy finom falat reményében.


Nem szabad azonban ebből rendszert csinálni, mert ezzel a kedvességgel akár árthatunk is nekik. De lássuk, hogy pontosan mi is a probléma forrása a különböző ételeknél!

 

Kenyérfélék és pékáruk

 

A kutyák és macskák szervezete a fehérjék feldolgozására van alapvetően berendezkedve, leginkább azzal tudja a szervezetük fenntartani az egészséges állapotot.

A finomított fehér lisztet tartalmazó péktermékek fogyasztását a mindenevő emberek számára is csak mértékkel javasolják, a kutyák és macskák esetén pedig méginkább oda kell figyelni. 

A péktermékek rendszeres fogyasztása a kedvenceknél elhízáshoz és különféle ebből eredő szervi problémákhoz vezethet. A másik gondot a pékáruk összetétele okozhatja.

 

 

 

 

Fontos tudnod!
Soha ne adjunk a kedvencünknek olyasmit, ami szőlőt, csokit, kávét, vagy cukoralkoholokat (xylitol, eritrit, maltitol) tartalmaz!


 

Bacon/szalonna

 

A serpenyőben sercegő szalonna illata belengi a teret és mindenkit magába bolondít az emberektől kezdve a szőrös kis kedvencekig.

Mi tagadás, mennyei finomságról van szó, de ez tipikusan egy olyan nassolnivaló, amivel jobb nem kedveskedni a négylábú családtagjainknak. Ugyan ők alapvetően húsevőnek születtek, a szalonna pedig alkalmasnak tűnik ezen igény kiszolgálására, mégis óvatosan kell bánni az adagolásával. 

A boltokban kapható szalonnák több feldolgozási folyamaton is keresztül mennek, aminek köszönhetően kiemelkedően magas lesz például a sótartalmuk, ami a kutyák és macskák számára kifejezetten káros lehet.

 

 

Fontos tudnod!

Ezen felül nem szabad megfeledkezni a zsírtartalomról sem, aminek a túlfogyasztásából szintén problémák adódhatnak a kedvenceinknél.


 

Sós és fűszeres ropogtatnivalók

 

Az esti mozizáshoz kapcsolódó nasizásnál gyakran megjelennek a szőrös családtagok, hogy együtt tölthessük heverészéssel az időt, és persze nem mellékesen a ropogós finomságok is vonzzák őket.

A ropik, chipsek, vagy a pattogatott kukorica alapvetően nem számítanak halálosnak a kedvencek számára, de a hangsúly itt is a mértéken van.

A fokozott sóbevitel ugyanis, amit ezekkel a harapnivalókkal okozunk, akár sokkos állapotot is előidézhet az állatoknál. 

 

 

 


Közös nasizáshoz

Tanácsos inkább sótlan, hántolt szotyit választani, hiszen ez még kutyák számára is fogyasztható, ha nincsen a kisállatnak májbetegsége, vagy hajlama arra. De ezen felül készülhetünk úgy is, hogy nekik külön kis kutyakekszet is készítünk az esti mozi mellé.

Alkalmazzunk bármilyen etetési módszert, nagyon fontos a házi kedvencek esetében is, hogy az elhízást el kell kerülni, hiszen ez hosszú távon szív- és érrendszeri megbetegedéseket és ízületi problémákat is okozhat. Ha szeretnénk minél hosszabb időt együtt tölteni a kisállatunkkal, érdemes fokozott figyelmet szentelni a táplálásukra.
 

 


Te is tudsz olyan érdekességeket kisállatokról amit szivesen megosztanál másokkal? 
Ha igen, akkor küld el nekünk a hello@petito.hu e-mail címre, és megosztjuk itt bejegyzésként!


Hasznosnak találtad a bejegyzést?
Kérlek, hogy jelezd ezt Nekünk azzal, hogy itt a szöveg alatt rányomsz a "Tetszik" gombra!

Tartalomhoz tartozó címkék: Kutya Macska