Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz marketing jellegű cookie-kat engedélyezhet, amivel elfogadja az Adatkezelési tájékoztató-ban foglaltakat.
INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁS: 17.000 FT-TÓL! Részletekért kattints ide!
Kategóriák / Termékek

Szivárog a kerti tavam, vagy csak párolgás?

2024. 07. 09. 00:00:00

A nyári szezon folyamatos kihívásokat jelent a tavasok számára, mivel a párolgási arány jelentősen megemelkedik. Az egyenletes vízszint biztosítása kulcsfontosságú az egészséges vízi környezet fenntartásához.

Milyen hatással van a vízszint csökkenés a kertitóra?

Élőhely-csökkenés: A csökkenő vízszint közvetlenül csökkenti a halak és a vízinövények számára rendelkezésre álló teret, befolyásolva jólétüket.

Hőmérséklet-ingadozások: A sekély tavak érzékenyek a napsugárzás miatti gyors hőmérséklet-emelkedésre, ami csökkenti az oldott oxigénszintet és potenciálisan stresszt okoz a halaknak.

A vízminőség romlása: A vízmennyiség csökkenésével a szennyező anyagok koncentrációja emelkedik, ami potenciális vízminőségi problémákhoz vezethet, amelyek negatívan befolyásolhatják a tavak életét.

 

Párolgás kontra szivárgás

Mielőtt még bármit is csinálnál, fontos különbséget tenni a természetes párolgás és a lehetséges szivárgás között. Az olyan tényezők, mint az éghajlat és a páratartalom jelentős szerepet játszanak. Például a heti 10 cm vízveszteség normális lehet meleg, száraz éghajlaton, míg 4 cm szivárgást jelezhet egy hűvösebb, párásabb régióban.

 

Szivárgás felderítése

Vízesések és patakok ellenőrzése

Ezek a területek gyakori szivárgási helyek. Ellenőrizd a hézagokat a kövek között, és szükség esetén használj megfelelő tömítőanyagokat.

Csövek és csatlakozások vizsgálata

 A laza vagy sérült csövek szivárgást okozhatnak. Húzd meg a csatlakozásokat, és cseréld ki a repedt vagy elhasználódott csöveket.

Skimmer értékelése

A hibás szkimmer tömítés vízveszteséghez vezethet. Kapcsoljd ki a szivattyút, és figyeld meg a vízszintet a skimmer nyílásához képest. Szükség esetén zárd el.

Tófólia ellenőrzése

Ha szakadás vagy sérülés  gyanúja merül fel, töltsd fel a tavat, nézd meg, hová és milyen gyorsan csökken a vízszint. Óvatosan mozgasd arrébb a köveket, növényeket vagy bármit a tóban, és alaposan vizsgáld meg a vízvonalat. Ha a tófólia nagyon mély ponton sérült, távolítsd el a halakat, mielőtt a gyártó utasításait követve foltozni kezdenéd a lyukat.

 

Az optimális szintek fenntartása

Az egyenletes vízszint fenntartása elengedhetetlen az egészséges tóökoszisztémához. A párolgást befolyásoló tényezők megértésével és a megfelelő szivárgásészlelési módszerek alkalmazásával a tótulajdonosok proaktívan biztosíthatják vízi lakóik jólétét a nyári hónapokban.

 


Te is tudsz olyan érdekességeket kisállatokról amit szivesen megosztanál másokkal? 
Ha igen, akkor küld el nekünk a hello@petito.hu e-mail címre, és megosztjuk itt bejegyzésként!


Hasznosnak találtad a bejegyzést?
Kérlek, hogy jelezd ezt Nekünk azzal, hogy itt a szöveg alatt rányomsz a "Tetszik" gombra!

Tartalomhoz tartozó címkék: Tavi halak